Jesień pachnąca czekoladą
Za oknem chłodna, deszczowa listopadowa aura. Cóż może poprawić nasze jesienne nastroje? Jest na to sposób. To czekolada! Wielu z nas ją bardzo lubi. Czekolada poprawia nastrój, dodaje energii, humoru, jest lekiem na smutek, codzienne kłopoty.
19 listopada 2024r. uczniowie z klas 3b, 2b, 2c, 1b wzięli udział w czekoladowych warsztatach. Wszyscy uczestnicy warsztatów założyli ochronne czepki oraz niebieskie fartuszki i mogli poczuć się jak prawdziwi Chokolatierzy.
Podczas zajęć dzieci miały okazję poznać krótką historię czekolady, dowiedziały się kto przywiózł owoce kakaowca do Europy. Zobaczyły prawdziwy owoc kakaowca oraz skosztowały jego zdrowych ziaren. I tu było duże zdziwienie, bo smak ziaren niektórych z nas zaskoczył, były gorzkie.
Po takim wstępie można było zabrać się do twórczej pracy. Dzieci otrzymały formy w kształcie serc, które wypełnione były płynną czekoladą. Każdy ozdabiał je według własnego pomysłu korzystając z różnorodnych jadalnych dodatków, np. suszonych owoców, kolorowych posypek, pianek, ryżu preparowanego. Samodzielne tworzenie słodkości sprawiało dzieciom wielką radość. Z zapałem ozdabiały swoje czekolady, ale równie chętnie podjadały co nieco.
Własnoręcznie wykonane czekoladowe serca zostały dekoracyjnie zapakowane i podpisane.
Słodki dzień na długo pozostanie w naszej pamięci:)
Wytworzyła: Monika Sadowska